F-proeven (Dressuur)

De FNRS heeft proeven ontwikkeld van F1 t/m F20. Deze zijn geschikt voor ruiters die net beginnen met paard- of ponyrijden tot en met gevorderde ruiters. Het niveau van de ruiter bepaalt in welke fnrs-proef (F1 t/m F6) je instroomt. Van elke proef is een A en een B versie. Zo rijden we iedere keer een andere versie.

De proeven worden beoordeeld door een FNRS-jurylid op de volgende punten:

  • De gereden onderdelen van de proef
  • Houding en zit
  • Beenligging en handhouding
  • Juistheid van de been- en teugelhulpen
  • Regelmaat van tempo
  • Verzorging (ruiter en pony/paard)
  • Algemene indruk

De punten en eventuele opmerkingen worden door de jury op een protocol vermeld zodat je kunt zien wat er goed is gegaan en waar eventueel nog aan gewerkt moet worden.

Om aan de proeven te kunnen deelnemen moet je lid zijn van Club De Ruif én in het bezit zijn van een FNRS Ruiterpaspoort. Hierin worden de behaalde promotiepunten bijgehouden. Het is dus belangrijk om je paspoort mee te nemen op de wedstrijddagen!

Promotiepunten

Wanneer je 210 punten of meer haalt voor je proef, ontvang je een Promotie Punt (PP).

  • Bij de F1 en F2 heb je 1 PP nodig om door te kunnen stromen naar de volgende proef.
  • Bij de F3 t/m F8 heb je minimaal 2 en maximaal 5 PP’s nodig om door te stromen naar de volgende proef.
  • Bij de F9 t/m F20 heb je minimaal 3 en maximaal 5 PP’s nodig om door te stromen naar de volgende proef.

Wanneer je een PP hebt gehaald, wordt er een stempel in je FNRS Ruiterpaspoort gezet met daarbij de datum van de gereden proef en het aantal behaalde punten.

Theorie-examens

Aan de proeven F2, F4, F6, F8, F10 en F12 is tevens een theorie-examen gekoppeld. Wanneer je voor de proef voldoende punten (210 of meer) hebt gehaald mag je theorie-examen doen. Deze bestaat uit 10 meerkeuzevragen. Meestal zijn dit vragen waar je als ruiter in de lessen al mee te maken hebt gehad. Ook kun je dit nog eens nalezen in het handboek “Leer paardrijden met plezier”. Dit boek is verkrijgbaar in onze foyer.

Wanneer je voor je theorie-examen voldoende vragen juist hebt beantwoord (je mag max. 3 fouten maken) behaal je een diploma.

Handboek FNRS

Voor deze proeven heeft de FNRS een mooi handboek: “Leer paardrijden met plezier”. Hierin staat allerlei informatie over de proeven, de theorie en paardrijden in het algemeen. Achterin zit een apart boekje met daarin alle proeven.

Boek: Leer paardrijden met plezier 1

 

Voor meer informatie over kleding etc. zijn er folders beschikbaar in de foyer.