Wedstrijden

Wat leuk dat je wilt beginnen met het rijden van wedstrijden!

Hier komt altijd veel meer bij kijken dan je denkt. Daarom hopen wij met deze startersgids je zoveel mogelijk te kunnen helpen om een vliegende start te kunnen maken met jou wedstrijd carrière op manege De Ruif!

Lees deze startersgids daarom ook zorgvuldig door zodat je niet voor verrassingen komt te staan bij je eerste wedstrijden.

We wensen je veel plezier met het rijden van wedstrijden!

Wat is wedstrijd rijden?
Tijdens een wedstrijd laat je zien wat je allemaal al geleerd hebt.
Niet alleen aan je ouders/vrienden maar ook aan een jury die je prestatie beoordeelt op een aantal criteria.

Bij een dressuurwedstrijd (ookwel F-proeven) ben je alleen in de binnenbaan en rijdt je een proef bestaande uit allerlei verschillende figuren achter elkaar.
Je probeert het geheel zo netjes mogelijk te rijden – mooie ronde voltes, rechte lijnen, precies op de letter (bij de hogere niveaus) etc – om zoveel mogelijk punten te scoren bij de jury. De jury zit in het juryhok bij de letter C.

Je rijdt niet alleen tegen de andere ruiters op jouw niveau – waarbij je een mooie rozet kunt halen- maar probeert ook promotiepunten te halen om door te mogen gaan naar het volgende dressuurniveau.

Onder het kopje FNRS Dressuur kun je meer informatie vinden over de F-Proeven.


Bij een springwedstrijd (S-proeven) probeer je foutloos een vast parcours te rijden.
Bij de hindernissen zijn nummers te zien zodat je weet welke volgorde je moet springen.
Ook wordt er van te voren met zijn alle parcours gelopen. Je gaat dan zonder paard het parcours lopen zodat je goed alles kan zien.

Ook tijdens de springwedstrijd zal er een jury aanwezig zijn. Naast het juist springen moet je ook laten zien dat je een goede houding hebt en je de controle hebt over je pony/paard.

Als je alle hindernissen foutloos springt, mag je nog een keer springen. Máár nu een iets korter parcours en zo snel mogelijk. Dit heet een barrage.

Maar wanneer ben je nou foutloos?
Als alle balken blijven liggen, dus niet zijn gevallen, en je pony geen weigeringen maakt voor de hindernis.

Onder het kopje FNRS Springen kun je meer informatie vinden over de S-Proeven.


Heb jij een eigen pony/paard en zijn jullie samen toe aan een nieuwe uitdaging? Dan is KNHS starten een prima keuze! Deze proefjes zijn voornamelijk gericht op het kunnen van jouw pony/paard.

Ook in de KNHS zijn er verschillende soorten niveaus; B, L1, L2, M1, M2, Z1, Z2 en hoger. Hoe hoger je niveau, hoe beter je pony/paard geworden is.

Je start altijd in de B-categorie en moet minstens 10 winstpunten behalen om verder te gaan.
Bij 180 punten heb je 1 winstpunt.
Bij 195 punten heb je 2 winstpunten.
Bij 210 punten heb je 3 winstpunten.

Om KNHS te mogen starten moet je in het bezit zijn van een startpas en ingeschreven staan bij een ruitervereniging, bijvoorbeeld Ruitervereniging Riekerveld.
Inschrijven bij RV Riekerveld? Klik dan hier.

We hopen dat deze startersgids je redelijk op weg geholpen heeft en dat je natuurlijk ontzettend veel plezier zult hebben met het rijden van wedstrijden!

Tot slot kan je ook altijd nog je vraag stellen via wedstrijden@manegederuif.nl of bij jouw instructrice.

Heel veel plezier en tot bij de eerst volgende wedstrijd!