Over ons

Vertrouwenspersoon

Ongewenst gedrag op de werkvloer

Ongewenst gedrag op de werkvloer komt vaker voor dan men zou willen, ook in de hippische sector. In de Arbowet staan vier soorten ongewenst gedrag beschreven: agressie, pesten, discriminatie, machtsmisbruik en seksuele intimidatie. Ongewenst gedrag is een vorm van psychosociale belasting en kan leiden tot (langdurige) ziekte, stress of depressies.

Er kan door werknemers en klanten gesproken worden over ongewenst gedrag als het gedrag wordt ervaren als intimiderend, vernederend of bedreigend. Dit gedrag kan zowel verbaal als non-verbaal zijn en kan zorgen voor een onveilige sfeer op de manege. Het is van belang dat zowel binnen als buiten de werktijden ongewenst gedrag onder collega’s, klanten en bezoekers niet wordt getolereerd.

Wat moet ik doen als er ongewenst gedag voorkomt op de manege?

Als er van psychosociale belasting sprake is, kan contact worden opgenomen met de vertrouwenspersoon van De Ruif. Zij verwijst je naar de juiste instanties.

Iedereen kan op eigen initiatief, en waar nodig anoniem, contact opnemen met de vertrouwenspersoon. Als werknemer is het ook niet verplicht om eerst melding te maken bij de leidinggevende.

Taken en bevoegdheden vertrouwenspersoon

De vertrouwenspersoon is een onafhankelijke persoon die een luisterend oor heeft voor de klachten van werknemers en klanten met betrekking tot ongewenst gedrag. Hieronder wordt verstaan: het bieden van ondersteuning en het verwijzen naar de juiste personen of instanties om het probleem bespreekbaar en hanteerbaar te maken. De vertrouwensepersoon adviseert gevraagd en ongevraagd het bestuur van Manege De Ruif ten aanzien van ongewenst gedrag. De vertrouwenspersoon voert haar taken uit met inachtneming van de gedragscode van de FNRS.

Op De Ruif is de onafhankelijke vertrouwenspersoon Cristina Pumplun. Je kunt contact met haar opnemen via email: Vertrouwenscontactpersoon@manegederuif.nl