Beginnen met wedstrijd rijden

Terug naar de vorige pagina

Startersgids!

Start

Wat leuk dat je wilt beginnen met wedstrijden rijden! Bij wedstrijd rijden komt altijd veel meer kijken dan je denkt.

Met deze startersgids hopen we je zoveel mogelijk te kunnen helpen om een vliegende start te kunnen maken met jou wedstrijdcarrière op Manege de Ruif.

Lees deze startersgids daarom ook zorgvuldig door, zodat je niet voor verrassingen komt te staan bij je eerste wedstrijden.

We wensen je veel plezier met het rijden van wedstrijden. Zet hem op en ga naar de top!

Introductie

Wat is wedstrijd rijden?

Tijdens een wedstrijd laat je zien wat je kunt, niet alleen aan je ouders/vrienden, maar ook aan een jury, die je prestatie beoordeelt op een aantal criteria.

Bij een dressuurwedstrijd, ben je alleen in de bak (of met z’n tweeën bij Pas de deux) en je rijdt een ‘proef’ bestaande uit allerlei verschillende figuurtjes achter elkaar. Je probeert het geheel zo netjes mogelijk te rijden – mooie, ronde voltes, mooie rechte lijnen, precies op de letter (bij de hogere niveaus) – om zoveel mogelijk punten te scoren bij de jury, die in het jury hokje zit bij de letter C. Je rijdt niet alleen tegen de andere ruiters op jouw niveau – waarbij je een mooie rozet kunt halen-, maar je probeert ook promotiepunten te halen om door te mogen gaan naar het volgende dressuur niveau.

 

 

Bij een springwedstrijd probeer je foutloos een parcours te rijden, terwijl je ook laat zien dat je een goede houding hebt en je pony/paard onder controle hebt. Als je foutloos springt, mag je nog een keer, maar nu een iets korter parcours en tegen de klok!

Sabrina & Asterix

Wie mag meedoen?

Na een tijd op pony/paardrijles ken je de basis en kun je zelfstandig eenvoudige figuurtjes rijden in de bak. Als jouw instructeur denkt dat jij er aan toe bent om mee te doen aan je eerste dressuurwedstrijd, zal hij/zij dit aangeven. Je begint met eenvoudige proeven. Zit je al langer op pony/ paardrijles, en heb je nog niet meegedaan aan wedstrijden, overleg dan met je instructeur over het meest logische instap niveau (zie hieronder). Om mee te doen aan een springwedstrijd als manege-klant, moet je een springcursus hebben gevolgd bij Manege de Ruif, of moet je toestemming te krijgen van Rebecca.

Dior en Amber springend

Stap 1 - Toestemming vragen

Starten met FNRS-wedstrijden

Ben jij klaar voor een nieuwe uitdaging? Dan is wedstrijd rijden van FNRS Proefjes een prima keus! Deze proefjes zijn namelijk gericht op het niveau van de ruiter.

Er zijn verschillende soorten niveau’s. Van F1 t/m F20 kan je proefjes rijden. Hoe hoger je in een F-nummer komt, hoe beter je bent gaan rijden. Er is een instapmogelijkheid ingesteld van F1 t/m F6.

Bij 210 punten of meer krijg je een promotiepunt. Bij de F1 en F2 heb je één promotiepunt nodig. Bij F3 en hoger heb je telkens 2 promotiepunten nodig. Daarnaast wordt bij de F2, F4, F6 en F8 ook een theorietoets afgenomen. Deze theorietoetsen kan je voorbereiden met het FNRS-handboek “Leer paardrijden met plezier”, te verkrijgen in de Foyer.

Dus heb je nog nooit wedstrijd gereden, maar wil je hier wel aan beginnen, vraag dan aan je instructeur op welk F-niveau jij mag instappen. Vervolgens kun je bij Rebecca toestemming vragen of dit F-niveau goedgekeurd wordt. Zodra Rebecca hiervoor toestemming heeft gegeven, kan je jezelf op het goedgekeurde F-niveau inschrijven voor FNRS wedstrijden.

Starten met springwedstrijden

Is dressuur niet spannend genoeg voor je? En wil je nog meer uitdaging in het springen? Dan is een springwedstrijd een prima keuze. Er zijn 3 categorieën, te weten licht, middel en zwaar.

Om mee te kunnen doen aan springwedstrijden moet je eerst minimaal 1 keer recentelijk (minder dan 1 jaar) een springcursus op Manege de Ruif hebben gevolgd. Meer informatie over springlessen vind je onder het kopje “lessen“.

Zodra je bij Rebecca toestemming hebt gevraagd voor deelnemen aan springwedstrijden en de categorie bepaald is, kan je jezelf voor de springwedstrijden aanmelden in het toegewezen niveau.

Starten met KNHS-wedstrijden

Heb je een eigen pony/paard? En zijn jullie samen toe aan een nieuwe uitdaging? Dan is KNHS starten een prima keuze! Deze proefjes zijn voornamelijk gericht op het kunnen van jouw pony/paard.

Ook in de KNHS zijn er verschillende soorten niveau’s. B, L1, L2, M1, M2, Z1, Z2 en nog hoger, maar die worden meer op “parcoursen” gereden. Hoe hoger je niveau, hoe beter je pony/paard geworden is.

Je start altijd in de B-categorie en je moet winstpunten behalen. Bij 180 punten heb je 1 winstpunt, bij 190 punten heb je 2 winstpunten enzovoort. Als je per categorie voldoende winstpunten hebt verzameld, kan je een categorie omhoog stromen.

Dus ben je van plan KNHS te starten en heb je nog nooit een KNHS-wedstrijd gereden? Dan start je automatisch in de B-categorie. Kijk voor nog meer informatie over het starten van KNHS-wedstrijden ook op www.knhs.nl.

LET OP! KNHS-wedstrijden zijn alleen voor mensen met een eigen pony/paard. Manegepony’s en -paarden doen niet mee aan dit soort wedstrijden.

Stap 2 - Club de Ruif lidmaatschap

Nadat je toestemming hebt gekregen om aan wedstrijden te mogen deelnemen, is het belangrijk dat je controleert of je lid bent van Club de Ruif.

Een lidmaatschap bij Club de Ruif is voor wedstrijden noodzakelijk, omdat hier een verzekeringstechnisch aspect om de hoek komt kijken. Mocht er toch iets gebeuren tijdens een wedstrijd, en je bent lid van Club de Ruif, dan is de wedstrijdorganisatie verzekerd voor eventuele letsel/schade.

Daarnaast biedt Club de Ruif je ook nog meer voordelen, zoals kortingen op ruiterkampen, instructieweken, vrij rijden en nog veel meer.

Voor alle informatie over het lid worden, de kosten en de voordelen van Club de Ruif, kan je klikken op onderstaand logo:

CdR Logo

Het lid worden wordt doorgaans binnen een week verwerkt door de administratie van Club de Ruif.

Heb je een Club de Ruif-pas ontvangen? Dan is het belangrijk dat je deze elke wedstrijd meeneemt en laat zien bij het secretariaat.

Stap 3 - Het FNRS Ruiterpaspoort

Jou eigen verzekering!

Omdat je op Manege de Ruif rijdt, en wij lid zijn van de FNRS, heb je van ons aan het begin van je pony- of paardrijcarrière een FNRS Ruiterpaspoort gekregen. Dit paspoort is samen met de lidmaatschap van Club de Ruif enorm belangrijk om goed op orde te hebben.

Het FNRS-ruiterpaspoort is namelijk jou eigen verzekering bij FNRS-Ruitersportcentra’s, zoals Manege de Ruif. Mocht er iets gebeuren, dan ben je automatisch verzekerd via de FNRS. Daarvoor hoef je dus niet je eigen (zorg)verzekering aan te passen.

Je krijgt van de FNRS jaarlijks een factuur thuis gestuurd. Bij deze acceptgiro zit links of rechts bovenin ook altijd een zogenaamde jaarzegel. Het is belangrijk dat je deze jaarzegel altijd netjes in je ruiterpaspoort plakt en deze laat afstempelen door het kantoor op Manege de Ruif. Zonder deze jaarzegel en afstempeling is het ruiterpaspoort niet geldig.

fnrs

Ben jij je ruiterpaspoort kwijt, is hij verouderd, mis je een jaarzegel of heb je andere vragen? Dan kan je zelf contact opnemen met de FNRS. Voor alle informatie omtrent de FNRS kan je ook kijken op www.fnrs.nl

Het is belangrijk dat je het FRNS-Ruiterpaspoort elke wedstrijd meeneemt en laat zien bij het wedstrijdsecretariaat.

Stap 4 - Wedstrijdkleding

Kleding voor de wedstrijden

Bij wedstrijden moet je netjes gekleed zijn en een goedgekeurde veiligheidshelm dragen. Je hebt een keus:

Normale rijkleding: nette rijbroek, shirt met lange mouwen, liefst wit, anders effen kleur, zonder print; handschoenen niet verplicht, draag je ze toch dan witte; gepoetste rijlaarzen of rijschoenen met chaps; lang haar moet in een vlecht of een knot.

Officieel wedstrijdtenue: niet verplicht, maar als je er voor kiest, moet echt alles volgens de regels: witte rijbroek; witte blouse; witte plastron met speld; witte handschoenen; rij-jasje (zwart de meest voorkomende kleur); rijlaarzen of jodphurs met minichaps (zonder franje); lang haar moet in een vlecht of een knot.

Stap 5 - Tot slot ...

De dag van de wedstrijd

Je moet je minstens 45 minuten vóór je losrijd-/starttijd melden bij het secretariaat in de foyer, je startgeld betalen (contant: FNRS proeven €7,50, onderlinge wedstrijden tussen €5-€8, zitcompetitie €13) en je Club de Ruif pas laten zien. Als je een F-proef gaat rijden, moet je ook je geldige FNRS paspoort laten zien. Te laat komen betekent niet meedoen.

Verzorging van je pony/paard

Iedereen wil dat zijn/haar pony/paard er prachtig uitziet voor de wedstrijd. Zorgvuldig poetsen is, zoals altijd, heel belangrijk. Als je het leuk vindt, en je pony/paard het toe staat, mag je de manen vlechten. Er mag niets veranderd worden in het harnachement, behalve een eigen wit sjabrak gebruiken. Check of deze goed past, dit kan bij de instructeur of het wedstrijdsecretariaat. De laatste ruiter van de dag haalt de vlechten er uit en probeer alle elastiekjes weer mee te nemen en niet te laten vallen in de stal. Alles, inclusief de stal, dient keurig opgeruimd te zijn vóórdat de prijsuitreiking begint.

Afmelden

Mocht je onverhoopt toch niet mee kunnen doen, geef dit tot 48 uur van tevoren door uitsluitend via het telefoonnummer op de inschrijflijst (wedstrijden op zaterdagavond tot donderdag 19:00 uur en wedstrijden op zondagmiddag tot vrijdag 12:00 uur). Bij niet tijdig afmelden ben je wel startgeld verschuldigd.

Afsluiting

We hopen dat deze startersgids je redelijk op weg geholpen heeft. En we hopen natuurlijk dat je ontzettend veel plezier zult hebben met het rijden van wedstrijden.

Mochten er toch nog dingen niet helemaal duidelijk zijn, dan kun je ook nog onze special edition van ’t Stokpaardje – Wedstrijd rijden eens doorlezen.

Tot slot kan je ook altijd nog je vraag stellen via wedstrijden@manegederuif.nl. We zullen je mail zo snel mogelijk beantwoorden. Dit kan enkele dagen in beslag nemen, afhankelijk van de hoeveelheid mail die wij ontvangen.

Heel veel plezier en tot bij de eerst volgende wedstrijd!