Wedstrijden

Beginnen met wedstrijd rijden?

Klik hier voor alle info!

Meedoen is belangrijker dan winnen!

Startlijsten, uitslagen & protocollen

Protocollen

Club de Ruif - Kampioenschap

Hieronder vind je de tussenstand van het kampioenschap. Dit overzicht wordt regelmatig bijgewerkt. Vragen over het kampioenschap en de overige wedstrijden kan je sturen naar wedstrijden@manegederuif.nl. Vragen over de KNHS kunnen gestuurd worden naar riekerveld@gmail.com.

Update: 7-feb-15PonyPaard
FNRS Kampioen
(F-proeven)
1. Lisanne Scholtens
2. Amber vd Woude
3. Dani de Bood
1. Krissie Endhoven
2. Deborah John
3. Diana John
KNHS Kampioen1. Amber Schrijver1. Stephany Streumer
2. Samantha Teunissen
3. Steffanie vd Kroon & Brigitte de Haan
Spring KampioenManege
1. Diana John
2. Amy Wanders
3. Daphne Lamberts

Privé
1. Amber Schrijver
2. Britney Koekoek
Privé
1. Salena Meivis
2. Sophie Pickkers
3. Daisy de Jong
Pas de Deux Kampioen1. Amber vd Woude & Rosy v Deursen
2. Angel Klein & Amber Schrijver
1. Steffanie vd Kroon & Sabine v Waes
2. Brigitte de Haan & Maxime de Vos

KNHS (RV Riekerveld)

KNHS staat voor Koninklijke Nederlandse Hippische Sportbond en is een overkoepelende organisatie waar allerlei ruiterverenigingen bij aangesloten zijn. Zo ook RV Riekerveld.

De KNHS heeft eigen dressuurproeven. Deze proeven zijn gericht op het paard. Je kan de proeven onderverdelen in een aantal categorieën. Van makkelijk naar moeilijk zijn dat grofweg B, L, M1, M2, Z1, Z2.

Op Manege de Ruif kan je KNHS-proeven rijden tijdens Onderlinge wedstrijden. Mensen met een eigen paard en pensionklanten kunnen ook tijdens speciale KNHS-dagen op De Ruif een proef rijden. De voorwaarde is dan wel dat je lid bent van RV Riekerveld.

Voor meer informatie over wanneer de KNHS-wedstrijden zijn en RV Riekerveld kan je hier verder lezen.

FNRS Proeven

Hoe werkt het FNRS-diploma rijden:

De FNRS heeft proeven ontwikkeld van F1 t/m F20. Deze zijn geschikt voor ruiters die net beginnen met paard- of ponyrijden tot en met gevorderde ruiters. Het niveau van de ruiter bepaalt in welke fnrs-proeven F1 t/m F6 je instroomt. Van elke proef is een A en een B versie. Zo rijden we iedere keer een andere versie.

De proeven worden beoordeeld door een FNRS-jurylid die punten geeft voor de verschillende oefeningen en tevens de ruiter beoordeelt op houding, zit, beenligging en handhouding, de juistheid van de been- en teugelhulpen, regelmaat van tempo, verzorging van de ruiter en paard/pony en de algemene indruk. De punten en eventuele opmerkingen worden door de jury op een protocol vermeld, zodat je kunt zien wat er goed is gegaan en waar eventueel nog aan gewerkt moet worden.

Om aan de proeven te kunnen deelnemen moet je in het bezit zijn van een FNRS Ruiterpaspoort. Hierin worden de behaalde promotiepunten bijgehouden. Het is dus belangrijk om je paspoort mee te nemen op de wedstrijddagen!!

Promotiepunten:

Wanneer je 210 punten of meer haalt voor je proef, ontvang je een Promotie Punt (PP).

 • Bij de F1 en F2 heb je 1 PP nodig om door te kunnen stromen naar de volgende proef.
 • Bij de F3 t/m F8 heb je minimaal 2 en maximaal 5 PP’s nodig om door te stromen naar de volgende proef.
 • Bij de F9 t/m F20 heb je minimaal 3 en maximaal 5 PP’s nodig om door te stromen naar de volgende proef.

Voor alle even proeven krijg je een diploma. Dus voor de F2, F4, F6, F8 enz.
Het doorstromen naar een volgende proef gebeurt in overleg met de instructeur.

Wanneer je een PP hebt gehaald, wordt er een stempel in je Ruiterpaspoort gezet met daarbij de datum van de gereden proef en het aantal behaalde punten.

Theorie-examens:

Aan de proeven F2, F4, F6, F8 en F10 is tevens een theorie-examen gekoppeld. Wanneer je voor de proef voldoende punten (210 of meer) hebt gehaald mag je theorie-examen doen. Deze bestaat uit 10 meerkeuzevragen. Meestal zijn dit vragen waar je als ruiter in de lessen al mee te maken hebt gehad. Wanneer je voor je theorie-examen voldoende vragen juist hebt beantwoord (je mag max. 3 fouten maken) behaal je een diploma.

Handboek FNRS

Voor deze proeven heeft de FNRS een mooi handboek uitgegeven met de titel “Leer paardrijden met plezier”. Hierin staat allerlei informatie over de proeven, de theorie en paardrijden in het algemeen. Achterin zit een apart boekje met daarin alle proeven. Het handboek is verkrijgbaar in onze foyer.

De organisatie van de FNRS-dressuur wedstrijden heeft de manege uit handen gegeven aan Ruitervereniging Riekerveld. Om mee te kunnen doen met het FNRS-diploma rijden moet je lid worden van Ruitervereniging Riekerveld. Hierna kan je je opgeven voor wedstrijden via het prikbord. Voor meer informatie over kleding etc. zijn er folders beschikbaar in de foyer.

FNRS Zitcompetitie

Editie 2015

Elk jaar doet Manege de Ruif mee met een team van 12 ruiters aan de Regiofinale van de FNRS Zitcompetitie. We waren in 2012 zelfs Bestzittende FNRS Ruitersportcentrum in Noord Holland. Laten we dit ook in 2015 worden en doe mee aan de selectiewedstrijden op 29 maart en 19 april 2015! Je maakt kans om één van de 3 ruiters te zijn uit elk categorie, die afgevaardigd worden naar de Regiofinale.
Bij de Zitcompetitie rijd je een speciale zitproef samen met 3 of 4 andere ruiters, waarin je laat zien hoe goed je houding en zit zijn. De proef is iets langer dan een F-proef, maar wel daarmee te vergelijken. De focus ligt op je zit en houding in plaats van hoe mooi je een volte kunt rijden.

Ruiters doen mee in 4 categorieën, afhankelijk van hun leeftijd en niveau:

Categorie 1:
10 t/m 12 jaar, in het bezit van een F4 diploma

Categorie 2:
13 t/m 17 jaar, niet in het bezit van het F8 diploma

Categorie 3:
13 t/m 17 jaar, in het bezit van het F8 diploma

Categorie 4:
18 jaar en ouder, alle niveaus

Op 1 april 2015 wordt het niveau van de ruiter gemeten. Op 1 september 2015 wordt de leeftijd van de ruiter gemeten. Alle deelnemers moeten in het bezit zijn van een geldig FNRS Ruiterpaspoort en hebben meegedaan aan de F-Proeven. Ze mogen niet in het bezit zijn van een KNHS Startpas.

De Regiofinale vind plaats op 14, 21 of 28 juni (wordt zsm bekend gemaakt). De Kwartfinale vind plaats op 6 september en de halve finale en de finale vinden plaats op 12 september 2015 tijdens Horse Event.

Als je meer wilt weten over de Zitcompetitie, kijk op de website van de FNRS http://fnrsvoorruiters.nl/cursus/dressuur/beter-paardrijden-met-plezier/fnrs-competities

We hopen je te zien bij de selectiewedstrijden zondag 29 maart en zondag 19 april. Je maakt het meest kans om in het team te komen door deel te nemen aan beide selectiewedstrijden.

Algemene informatie

Wanneer zit je goed?

Tijdens de zitcompetitie worden speciale zitproeven gereden waarbij de FNRS Jury let op de houding en zit van de ruiter en een cijfer geeft van 1 tot en met 10. Deze cijfers worden gegeven aan de hand van de volgende onderdelen:

 • Onafhankelijke zit van de ruiter
 • Balans van de ruiter
 • Houding van de ruiter
 • Beenligging en de juistheid van de beenhulpen
 • Handhouding en de juistheid van de teugelhulpen
 • Het ontspannen meegaan met de bewegingen van het paard
 • Algemene indruk

Wie mogen meedoen?

 • alle ruiters van onze manege De Ruif die 10 jaar zijn of ouder en
 • in het bezit van een geldig ruiterpaspoort en
 • minimaal in het bezit van een  F4-diploma

Om de competitie zo eerlijk mogelijk te maken, is deze in verschillende categorieën opgedeeld.

 • Categorie 1: 10 jaar t/m 12 jaar, in het bezit van een F4 diploma
 • Categorie 2: 13 jaar t/m 17 jaar nog niet in het bezit van een F8 diploma.
 • Categorie 3: 13 jaar t/m 17 jaar wel in het bezit van een F8 diploma
 • Categorie 4: 18 jaar en ouder, alle niveaus

Onderlinge Wedstrijden

Onderlinge wedstrijden worden georganiseerd door Club de Ruif en tellen ook mee voor het Club de Ruif Kampioenschap. Tijdens de onderlinge wedstrijden kan je twee soorten proeven rijden:

1. FNRS-Proefjes
Tijdens deze wedstrijd is er een gecertificeerde FNRS-jury aanwezig. Hierdoor kan je een F-proefje rijden die ook meetelt voor promotiepunten in je ruiterpaspoort.

FNRS-proefjes zijn vooral gericht op de ruiter. Hoe is de houding van de ruiter? Hoe worden de hulpen gegeven door de ruiter? Wat is de algemene indruk?

2. KNHS-Proefjes
Tijdens de Onderlinge Wedstrijden kan je ook eens een KNHS-proefje rijden. Dit zijn dressuurproeven die vooral door mensen met een eigen paard worden gereden. Dit soort proeven zijn vooral gericht op het paard. Kan dit paard de gevraagde oefeningen uitvoeren? Hoe elegant voert het paard de oefeningen uit?

De proeven die je tijdens deze dag rijdt, tellen niet mee voor je KNHS-paspoort. Maar het is wel eens leuk om te kijken hoe ver je paard is met de training en waar jij met je paard dus nog dingen moeten trainen.

Springen / Vaardigheden

Binnenkort meer info. Moment geduld a.u.b.!

Pas de Deux / Pas de X

Je rijdt een dressuur proef samen met minimaal één andere ruiter in de bak, soms naast elkaar en soms los van elkaar, soms een eigen geschreven proef, vaak op muziek en soms verkleed. Voor 2, 3 of 4 ruiters. Erg gezellig!

Er zijn verschillende categorieën waarin je kunt starten:

 • Licht – pony
 • Licht – Paard
 • Zwaar – Pony
 • Zwaar – Paard

Lessencompetitie

29 mei 2016 is de Lessencompetitie! Doen jullie mee?

DSCN1354

Wil jij met je lesgroep de competitie aangaan met andere lesgroepen en heb je zin om een creatieve, gezellige middag met paarden, pony’s en je lesgenootjes door te brengen? Dan is de lessencompetitie de gelegenheid! Je kunt met je hele lesgroep meedoen, maar ook met een paar door bijvoorbeeld een pas de deux, viertal of zestal te vormen.

In drie categorieën worden prijzen uitgedeeld:

 1. Toneel / Modeshow
 2. Carrousel & achttal
 3. Pas de deux, viertal of zestal

Daarnaast wordt er een prijs uitgereikt aan de meest originele opvoering.

Binnen deze categorieën kun je dus al je creativiteit kwijt. Denk aan outfit, muziek, originele figuren en mooie uitvoering. Voor elke deelnemer is er een deelnemersprijs en als jouw lesgroep het hoogst aantal punten heeft van allemaal, wint jouw groep de wisselbeker!!

Er zijn wel een paar regels:

 • Een proef duurt ongeveer 10 minuten, korter is toegestaan.
 • Deelname aan de lessencompetitie kost €10,- voor Club de Ruif leden. Ben je geen lid van Club de Ruif, dan kost het €12.50. Als je mee doet met een eigen paard of pony kost het €7,50 per persoon. Hebben jullie al zin om mee te doen? Schrijf je dan snel in bij de bar. Dit kan tot uiterlijk 21 mei. Graag al bij de inschrijving betalen aan de bar.

Tip: Neem op 29 mei al je fans mee!!! Opa’s, oma’s, papa’s, mama’s, vrienden en vriendinnen zijn van harte welkom om je aan te moedigen, foto’s te maken of je vast te leggen op film.

We zijn super benieuwd naar alle creatieve plannen en prestaties!!

De lessencompetitie wordt afgesloten met een gezellige barbecue. Hiervoor kun je je apart opgeven bij de bar, samen met je familie en vrienden.  De BBQ kost € 15,00 per persoon voor Club De Ruif leden en €17,50 p.p. voor niet leden.

Binnenkort meer info. Moment geduld a.u.b.!