De lessen

Wanneer wordt er les gegeven?

Bekijk het lesrooster!

Wat zijn de kosten voor een les?

Bekijk de lestarieven!

Op Manege de Ruif leer je de basis van het ponyrijden op een leuke en verantwoorde manier onder begeleiding van gediplomeerde instructeurs en instructrices. De manege beschikt over een groot aantal betrouwbare pony’s voor alle niveaus. Wel is de leeftijd minimaal 7 jaar voordat je mag beginnen. In de regel worden de lessen gegeven in groepen van 10 à 12 ruiters afhankelijk van het niveau en duren 45 minuten. Het is mogelijk om een veiligheidscap te huren. Voor de beginners is het prettig plastic rijlaarsjes aan te hebben.

Ruiters/amazones met ervaring kunnen na telefonisch overleg geplaatst worden in een groepsles die ongeveer aansluit met het opgegeven niveau. In deze les zal de instructie bekijken welk niveau de ruiter werkelijk heeft.

Beginnende ruiters/amazones vanaf 7 jaar kunnen zich eerst aanmelden voor een proefles. Wij nemen z.s.m. contact met je op om meer informatie te geven. Voor bepaalde niveaus en tijden is er soms een wachtlijst. Wij houden in de gaten waar en wanneer er plaats is. Bij plaats nemen contact met u op.

Hieronder de uitleg van de verschillende lessen:

Peuterponyrijden (fase 0)

Sinds oktober 2016 bieden wij Peuterponystappen en aaien. Dit is bedoeld voor kinderen van 3 jaar tot en met 6 jaar. De jonge ruitertjes zullen in groepjes van ± 8 kinderen onder begeleiding zelf poetsen en daarna rijden. Ook leuk voor de kleinere broertjes en zusjes die al enthousiast zijn!  Of voor als u nog twijfelt of ponyrijden de hobby voor uw kind is. Per 1 januari 2019 is het tarief 12,50 euro. Er wordt gevraagd om een lesovereenkomst in te vullen i.v.m. de verzekering. Graag in de mail laten weten of u zelf uw kind kunt helpen met poetsen en zadelen, zodat wij weten hoeveel vrijwilligers er nodig zijn om het peuterponyrijden mogelijk te maken. Aanmelden (wel noodzakelijk) of vragen kunt u mailen naar info@manegederuif.nl

Opstartles (fase 1)

Bij de eerste paar lessen is veel tijd, hulp en extra uitleg nodig. Dit bieden wij in de zogenaamde opstartles. Daarna stroom je na enkele weken door naar de instroomles. In deze lessen zullen nog naastlopers u helpen, als dat nodig is.

Beginnersles (fase 2)

In deze groepen rijdt iedereen zelfstandig (zonder naastlopers) en kun je je verder bekwamen in het pony rijden.

Vervolgniveau (fase 3)

Zodra je echt zelfstandig kunt rijden en je bent besmet geraakt met het paardenvirus dan stroom je door naar beginners+,  en later naar halfgevorderd en gevorderd.

Algemeen

Een mens is nooit te oud om te leren paardrijden. De oudste amazone op onze manege stapte op haar 65ste voor het eerst op een paard! Er zijn lessen voor beginners, gevorderden en ‘speciale lessen’ voor ruiters en amazones met speciale ambities of wensen.

De inzet is niet om van iedereen en topruiter of –amazone te maken, maar om ervoor te zorgen dat ‘leerlingen’ de basisprincipes van de dressuur zodanig onder de knie krijgen, dat ze goed, comfortabel en ontspannen kunnen rijden en hun eigen grenzen telkens een stukje kunnen verleggen. In overleg met uw (vaste) instructeur wordt bepaald, welk niveau – en dus welke lessen – het meest geschikt voor u zijn. In de wat meer gevorderde lessen wordt op niveau gewerkt aan het uitbouwen van de vaardigheden van ruiter/amazone en paard.

Groepslessen
Groepslessen zijn verdeeld in oudere jeugd en volwassenen met een maximaal aantal ruiters van 12 personen met een les duur van 60 minuten. Op verschillende niveaus, van beginners tot ver gevorderden, wordt er op een leuke en verantwoorde manier lesgegeven onder begeleiding van gediplomeerde instructeurs-/trices. De manege beschikt over een leuke groep schoolpaarden voor alle niveaus.

Ruiters/amazones met rijervaring
Indien u rijervaring hebt kunt u een proefles nemen in een passende groepsles.

Bij twijfel kunt u beter eerst een privéles afspreken zodat wij u niveau kunnen bepalen wat voor U het beste is.

Springles
De manege verzorgt ook springlessen. Deze tak van sport is spannend om te doen en spectaculair om te zien. Uiteraard is rijervaring een vereiste.

Privéles paarden

Privéles beginnende ruiters/amazones

Ben je een beginnende ruiter/amazone, dan kun je privelessen volgen aan de longe om enige basis te leren. In deze les krijg je individuele begeleiding van een instructeur. Wil je je verder bekwamen, dan kun je overstappen naar een passende groepsles.

Privéles gevorderde ruiters/amazones

Om de fijne kneepjes van het paardrijden onder de knie te krijgen en omdat je soms persoonlijke begeleiding prettiger vindt, is het natuurlijk mogelijk een afspraak te maken met een van de instructeurs voor één of meerdere privélessen.

Privéles ponys

Voor kinderen die naast de gewone groepslessen graag wat extra individuele aandacht willen hebben bieden wij ook privélessen op pony’s aan.

Ben je geïnteresseerd in een privéles, stuur dan een e-mail naar priveles@manegederuif.nl

De manege verzorgt ook springlessen, op vaste dagen maar ook in series van 10 lessen gedurende een kwartaal. Deze tak van sport is spannend om te doen en spectaculair om te zien. Uiteraard is rijervaring een vereiste. Ook voor de junioren en senioren gevorderde ruiters hebben we springblokken.

Woensdag 18.15 – 19.15: Springblok pony’s voor beginners, duur: 10 weken.

Woensdag 21.15 – 22.15: Springblok junioren en senioren voor gevorderde ruiters en amazones, duur: 6 weken.

Zaterdag 10.00 – 11.00: Springblok pony’s voor gevorderde ruiters en amazones, duur: 10 weken.

Dior en Amber springend

Een carrouselgroep bestaat uit 12 of 16 ruiters die in een geordende colonne met tweeën naast elkaar een aantal figuren uitvoeren. De manoeuvres worden gereden op door de groepen zelf samengestelde en uitgezochte muziek. Belangrijke elementen van de proef (manoeuvre), zijn artistieke inhoud van de proef, de uitvoering, de muziek en de aankleding van de groep. Carrousel is een echte teamsport: samenwerking, teamspirit en gezelligheid zijn belangrijke elementen voor het carrouselrijden!

De carrouselsport wordt steeds populairder en de deelname aan de kampioenschappen groeit. Aan alle wedstrijden tezamen doen maar liefst meer dan 100 groepen mee. De kampioenschappen zijn onderverdeeld in zes poules voor paarden en drie poules voor pony’s. Manege de Ruif streeft er naar om elk jaar deel te nemen aan de kampioenschappen. De Nederlandse Kampioenschappen Carrousel vallen onder regie van de Verenigde Carrouselclubs in Nederland (VCN).

Open-dag-Manege-De-Ruif-14-20

Ook manege de Ruif heeft een echte carrouselclub: 1 met paarden en 1 met pony’s. Elke dinsdagavond oefenen de carrouselrijders te paard onder de bezielende leiding van commandant Rebecca. De manegeruiter te paard rijdt de carrouseluren als abonnement les of als extra les. De ponycarrousel rijdt elke vrijdagonder leiding van Mariken Duncker. Je rijdt een uur en altijd op een vaste pony.

Paardencarrousel de Ruif: commandant Rebecca Peijpers

Ponycarrousel de Ruif: vrijdag van 18.15 – 19.15 uur, commandant Mariken Duncker 

Iedereen is van harte welkom om een kijkje te komen nemen bij de carrousellessen en neem gerust contact op met een van de commandanten als je geïnteresseerd bent in deelname. Je dient wel redelijk kunnen pony- of paardrijden: niveau half gevorderd – gevorderd.

Leasen

Paard of Pony leasen bij Manege de Ruif

Je droomt van een eigen paard, maar de kosten en tijd weerhouden je om deze droom te verwezenlijken? Een mogelijke oplossing kan zijn een paard of pony te leasen. Of wil je eerst wennen aan een eigen paard of pony met alle verplichtingen die dat met zich meebrengt. Want als je eenmaal een eigen paard of pony hebt kun je natuurlijk niet zomaar zeggen dat je vandaag geen zin hebt om te rijden of dat je de stalling deze maand niet kunt betalen. Leasen is dus een mooie manier om te kijken of de aanschaf van een eigen paard of pony wel verstandig is.

Wij bieden diverse leasecontracten aan, zodat jouw droom werkelijkheid kan worden. Voor de mogelijkheden en kosten kun je contact opnemen met info@manegederuif.nl.

Optie 1: Fulltime Lease Paard of Pony
Bij de Fulltime lease heb je echt een ‘eigen’ paard of pony tot je beschikking. Het leasepaard/pony wordt echt alleen door jou (en je leasepartner, indien je het met zijn tweeën doet) verzorgd en bereden.

Spelregels:
• De leaseprijs is inclusief volpension stalling en gebruik van de accommodatie, dierenarts kosten, kosten voor het bekappen door de vaste hoefsmid van Manege de Ruif, 4 groepslessen per maand (vaste les), gebruik van harnachement en beschikking over een pensionkast met een bijbehorend dekenrek.
• Als je een paard leaset is het niet toegestaan om derden (anderen dan die het leasecontract hebben ondertekend) op het leasepaard/pony te laten rijden of te laten verzorgen. Indien er tijdig overlegt wordt met Manege de Ruif zal deze zorg dragen voor de beweging van het leasepaard/pony.
• In de zomervakantie kan het leasepaard/pony naar de wei zonder meer kosten. Dit kan maximaal 4 weken. De periode dat het leasepaard/pony naar de wei is betaald u alleen stallingtarief.
• In het weekend mag er kosteloos gebruik gemaakt worden van de trainingsmolen.
• WA verzekering is verplicht.
• Exclusief zijn bijkomende kosten, zoals extra lesgeld, eventuele hoefijzers, wedstrijdkosten, WA verzekering.
• Manege de Ruif blijft eigenaar van het leasepaard/pony en heeft altijd recht om het leasecontract te beëindigen.
• Manege de Ruif behoudt zich het recht om te allen tijde de voorwaarden/regels van de lease aan te kunnen passen.
• Minimale lease periode is 1 jaar, met een proefperiode van 1 maand. Indien de leaseklant het leasecontract wenst te beëindigen, dient deze schriftelijk een maand voor het einde van het contract te worden ingediend bij de bedrijfsleiding en administratie van Manege de Ruif.

Tarief:
Fulltime Lease-overeenkomst manegepaard* (1 persoon)      € 475,-    /p.mnd
Fulltime Lease-overeenkomst manegepaard* (2 personen)   € 258,50/p.p.p.mnd
Fulltime Lease-overeenkomst manegepony* (1 persoon)       € 423,-     /p.mnd
Fulltime Lease-overeenkomst manegepony* (2 personen)     €233,50 /p.p.p.mnd

Optie 2: Parttime Lease Paard of Pony
(Leasepaard/pony wordt ook door de manege gebruikt in de lessen)

Bij een parttime lease overeenkomst rijdt je drie keer per week met je leasepaard/pony in een vaste les. In overleg met Manege de Ruif is het mogelijk om vrij te rijden in plaats van in een les of een extra les tegen bijrijdertarief(maximaal 2x per week)

Spelregels:
• Je rijdt 3x per week in een vaste les
• Je mag vrij rijden in overleg met de instructie
• Manege de Ruif kan het leasepaard/pony naar eigen inzicht gebruiken in de lessen (het uur ervoor of erna wordt dan vrijgehouden voor de verzorging)
• Manege de Ruif blijft eigenaar van het leasepaard/pony en heeft altijd recht om het leasecontract te beëindigen.
• Bij kreupelheid of ziekte van het leasepaard/pony, biedt Manege de Ruif voor de periode een vervangend(e) paard/pony ter beschikking.
• Alle onkosten zoals de hoefsmid, veearts, harnachement etc. zijn voor de rekening van Manege de Ruif.
• De lessen die je mist wegens vakantie, mag je inhalen.
• De betaling van de lease dient in de eerste week van de nieuwe maand te gebeuren.
• Manege de Ruif behoudt zich het recht om te allen tijde de voorwaarden/regels van de lease aan te kunnen passen.
• Minimale leaseperoide is een half jaar. Het leasecontract wordt stilzwijgend verlengd. Indien de leaseklant het leasecontract wenst te beëindigen, dient dit schriftelijk een maand voor het einde van het contract te worden ingediend bij de bedrijfsleiding en administratie van Manege de Ruif.

Tarief:
Parttime Lease-overeenkomst Pony € 170,- /p.mnd.
Parttime Lease-overeenkomst Junioren Paard (14 t/m 17 jr) € 180,- /p.mnd.
Parttime Lease-overeenkomst Volwassenen Paard (18 + jr) € 190,- /p.mnd.

Optie 3: Daluren Lease Paard
(Leasepaard/pony wordt ook door de manege gebruikt in de lessen)

Alléén voor de halfgevorderde en gevorderde ruiters, biedt Manege de Ruif een dalurenlease aan; van maandag t/m vrijdag tussen 9.00-12.00 of van 13.00-16.00, voor 2 of 3 daagse lease.

Spelregels:
• De rij-duur per dag is in principe een uur.
• De lease gaat per dagdeel: ochtend van 9.00-12.00 of de middag van 13.00-16.00
• Bij kreupelheid of ziekte van het paard tijdens de leaseperiode hanteren wij een wachttijd van 2 weken. Wanneer het paard dan nog niet is hersteld, zal er gezorgd worden voor een vervangend paard, totdat uw oorspronkelijke leasepaard is hersteld. U kunt ook de lease tijdelijk stopzetten bij ziekte op kreupelheid.
• WA verzekering is verplicht.
• Manege de Ruif kan het leasepaard/pony naar eigen inzicht gebruiken in de lessen
• Manege de Ruif blijft eigenaar van het leasepaard/pony en heeft altijd recht om het leasecontract te beëindigen.
• Manege de Ruif behoudt zich het recht om te allen tijde de voorwaarden/regels van de lease aan te kunnen passen.
• Minimale leaseperiode is 3 maanden, met een opzegtermijn van één maand. Indien de leaseklant het leasecontract wenst te beëindigen, dient dit schriftelijk een maand voor het einde van het contract te worden ingediend bij de bedrijfsleiding en administratie van Manege de Ruif.

Tarief:
2x per week
Daluren Lease-overeenkomst 2x per week Junioren Paard (14 t/m 17 jr)    € 120,- /p.mnd.
Daluren Lease-overeenkomst 2x per week Volwassenen Paard (18 + jr)       € 140,- /p.mnd.
3x per week
Daluren Lease-overeenkomst 3x per week Junioren Paard (14 t/m 17 jr)   € 185,- /p.mnd.
Daluren Lease-overeenkomst 3x per week Volwassenen Paard (18 + jr)      € 200,- /p.mnd.