Activiteiten & Ruiterkampen

Plezierig & Leerzaam

Lege sectie. Bewerk pagina om inhoud hier toe te voegen.

Ruiterkampen & Instructieweken

Ruiterkamp

Ook toe aan vakantie? Manege de Ruif verzorgt al enige jaren een aantal ruiterkampweken, onder begeleiding van een gediplomeerde instructeur of instructrice en met hulp van vrijwilligers, voor ruiters en amazones in de leeftijd van 7 tot 14 jaar, van beginners (minimaal 6 maanden rijdervaring) t/m gevorderd niveau. Het doel is het maken van gezellige, speelse maar ook een leerzame week waarbij wij zoveel mogelijk rekening proberen te houden van de wensen van iedereen. Wij proberen ca. 2 keer per dag te rijden, en ook verschillende andere activiteiten zoals voltige, dressuur, springen, spelletjes, buiten rijden (indien mogelijk)  zijn een vast onderdeel van het kamp.

Tijden kamp

Op de ruiterkampdagen beginnen wij om 9.00 uur en om 17.00 uur gaat iedereen weer naar huis. Donderdag beginnen wij om 9.00 uur en de avond/nacht blijft iedereen die dat wil slapen bij de manege. Vrijdag eindigt het ruiterkamp om 17.00 uur.

Eten en drinken
Wij verzorgen: drinken en de lunch tijdens alle dagen en als extra op donderdagavond een diner en vrijdagochtend een ontbijt.

Meeneemlijst
Deze krijg je per mail  wanneer je bent ingeschreven enkele weken voor aanvang.

Instructieweek

Voor de fanatieke ponyruiter organiseren we nu ook een instructieweek voor de gevorderden. Tijdens de instructieweek wordt er extra aandacht besteed aan het theoretische en rijtechnische deel van de ruitersport en aan de verzorging van pony’s. Buitenrijden en springen horen er ook bij. Je kunt de gehele week op de manege blijven slapen. Maximaal 12 ruiters kunnen deelnemen. Het meenemen van een eigen pony is mogelijk.

Tijden kamp
Aanvang om 13.00 uur op zondag en op vrijdag om 17.00 uur gaat iedereen weer naar huis. Wie dat wenst kan blijven slapen bij de manege.

Eten en drinken
Tijdens deze week verzorgen wij: drinken en maaltijden.

Meeneemlijst
Deze krijg je per mail  wanneer je bent ingeschreven enkele weken voor aanvang.

Vrijwilligers

Tijdens het kamp is er altijd hulp nodig van echte vrijwilligers, ook voor het uitje is vaak vervoer nodig et cetera. Wil je ons team steunen, stuur ons dan een e-mail naar ruiterkamp@manegederuif.nl

Instructieweekenden

Een instructieweekend waar naast extra aandacht voor de rijtechnische kant van het rijden ook aandacht wordt besteed aan theorie. Zaterdagavond is een avond van ontspanning zodat wij er zondag weer tegen aan kunnen. Indien er vraag naar is zal, waar de tijd het toelaat, ook longeren worden mee genomen. De lessen worden gefilmd en naderhand besproken. Een gezellig en een leerzaam weekend.

De weekenden beginnen op zaterdag om 13.00 uur en zijn zondagmiddag afgelopen om 17.00 uur. De kosten zijn incl. 1x diner, 1x ontbijt, 1x lunch. Een instructieweekend wordt gehouden voor minimaal 7 en maximaal 10 personen.

 • Ponyverzorging

Poets- en opzadelcursus

Deze jeugdcursus bestaat uit 4 delen en is bedoeld voor alle jeugdruiters om meer kennis te krijgen in de omgang met en verzorging van pony’s. Deze cursus wordt enkele keren per jaar gehouden in groepjes van maximaal 12 personen.

Elk deel van de cursus bestaat uit vier delen. Elk deel duurt 2 uur. Na afloop drinken we nog even wat met elkaar.

De kosten van deelname per deel bedragen € 15,00  clublid € 12,50

Deel 1:

 • Hoe een pony te benaderen in de stal.
 • Hoe doe je een halster om.
 • Hoe loop je met een pony aan de hand
 • Hoe maak je een veiligheidsknoop
 • Poetsen
 • Exterieur (uiterlijk van de pony)
 • Bij dit deel krijgen de kinderen een boekje, met tips & tricks.

Deel 2:

 • Hoefverzorging
 • Het gebruik van staldekens
 • Gebruik en instructies zadelkamer

Deel 3:

 • Harnachement kennis
 • Leren opzadelen en hoofdstel indoen

Deel 4:

 • Het wedstrijd klaarmaken van je pony (o.a. vlechten)
 • Herhaling van deel 3

Wanneer?

Let op het mededelingenbord in de hal – je kunt je daar dan ook meteen aanmelden!

Paardenverzorging

Rijden is slechts een van de vele aspecten van het paardrijden. Belangrijk is het omgaan met paarden voor en na het rijden. Ook wordt er aandacht aan dierenwelzijn besteed. Voor wie is deze cursus bestemd? Uiteraard voor iedereen die naast het leren paardrijden ook paarden wil begrijpen en zelf onafhankelijk van de instructeur of stalhulpen het paard rijklaar wil kunnen maken en na het rijden het paard verzorgd op stal wil kunnen zetten. Je leert het paard op een verantwoorde en een veilige manier te benaderen, te verzorgen, en op- en afzadelen. Je leert meer vertrouwen te krijgen in jezelf en in het paard en je kunt eventuele angsten overwinnen. De cursus is voor minimaal 4 oen maximaal 8 personen.De kosten van deelname zijn  € 37,50 ben je clublid is het €35,-  dit is inclusief koffie, thee en lunch.

Wanneer?

Let op het mededelingenbord in de hal en de berichtgeving op deze website.

Dierenwelzijn

Dierenwelzijn staat bij Manege de Ruif hoog in het vaandel. Daarom is het belangrijk dat ruiters kennis hebben van paardengedrag en de omgang met paarden. Dit zorgt namelijk voor veiligheid en rust op stal. Na de cursus kun je op een ontspannen manier met een paard omgaan en daardoor makkelijk het paard opzoeken. De cursus bestaat uit een theoriegedeelte en een praktijkgedeelte, en bevat de volgende onderdelen:

 • Welzijn
 • Omgang en verzorging
 • Voeding
 • Huisvesting en vervoer
 • Gezondheid en preventie

Heb je belangstelling, mail dan naar info@manegedruif.nl of gebruik het contactformulier.

Lege sectie. Bewerk pagina om inhoud hier toe te voegen.